Resepi Siput Sedut Masak Gulai Lemak Cili Api Ketuk-Ketuk Ramadan, tipulah kalau tak pernah makan siput sedut masak gulai lemak cili api ni kan... semua kat dalam Malaysia ni memang pernah makan, tapi nak buat yang sedap tak ramai boleh kan.. ok untuk tak menghampakan uolss kali ini kita kongsikan resepi rahsia ini.
InshaaAllah di jamin sedap tapi kena la cukup bahan-bahan taw. So kita terus ke bahan bahan utama ok. Jangn miss taw...
Bahan-bahan yang diperlukan :
Bahan-bahan A:
[++] 1 kg siput sedut - potong belak@ngnya dan bersihkan
[++] 2 cawan s@ntan cair
[++] 2 santan pekat
[++] 1 biji ubi kel@di - potong kecil dan rebus
[++] 1 helai d@un kunyit - disiat
Bahan-bahan Yang perlu Di Kisar:
[++] 20 t@ngkai cili api - tambah atau kur@ngkan ikut citarasa pedas
[++] 3 ulas b@wang kecil
[++] 1 sudu garam kasar/ secukup rasa
[++] 1 inci kunyit hidup/ 1 sudu kecil serbuk kunyit
Cara Penyediaan:
[++] Masukk@n semua bahan kecuali s@ntan pekat dlm periuk. Panaskan at@s api kecil sambil dikacau sek@li sekala sehingga mendidih.
[++] M@sukkan sant@n pekat sambil dikacau sekali sekala sampai mendidih.sek@li lagi.
[++] Angk@t dan hid@ngkan bersama nasi.
Selamat mencuba uolsss..!!
Jangan lupa share pada kawan2 resepi ni..!!
EmoticonEmoticon