Hari ini kami kongsikan pula resepi sahur Resepi Sotong Masak Lemak Kuning Ketuk Ketuk Ramadan, tak lama lagi dah nak masuk bulan ramadan kan? pejam celik pejam celik dah sampai, sekejap je kan.
Dah biasa sangat dengan menu harian, kita cuba masak lemak dengan sotong pula, kena dengan nasi panas waktu sahur memang hilang ngantuk, silap-silap tak cukup nasi pula kan. Baiklah tanpa membuang masa mari kita praktikkan.
Bahan-Bahan yang diperlukan :
- 500 gram Sotong (di basuh & saya sumbatkan bahagian kepalanya)
- 20-30 biji cili api #
- 1 biji bawang merah kecil #
- 1 biji kunyit hidup # {semua bahan bertanda # dikisar bersama dengan 1/2 cawan air}
- Santan Kelapa {1 - 1 1/2 biji kelapa di perah dengan 1 liter air}
- 1 batang serai
- 10 Kacang buncis{boleh juga gantikan sayur lain yg sesuai seperti kacang botol & kacang panjang}
- Garam secukup rasa
Cara-Cara Untuk Menyediakannya :-
- Masukkan sotong, serai & bahan-bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk.
- Masakkan sebentar hingga air sotong kering atau bahan kisar tadi sebati dengan sotong
- Masukkan santan kelapa & garam, masaklah hingga kuah mendidih **kacau selalu
- Masukkan kacang..biarkan sebentar hingga masak..
Dah siap..!! selamat mencuba uolsss..!!
EmoticonEmoticon