Hari ini kita nak kongsi pula Resepi Sambal Hitam Belimbing Buluh Sheila Rusly yang memang marvelous ni, mudah dan ringkas tapi dia punya sedap tu memang tak ingat punya. Sambal Hitam memang masakan tradisi orang Pahang, dan nak buat Sambal Hitam ini pun wajib ada belimbing buluh.
Kalau tak ada belimbing buluh memang tak sedap sambal hitam, oklah tanpa membuang masa jom kita terus ke bahan-bahan untuk resepi sambal hitam belimbing buluh sheila rusly ini.
Bahan-bahan yang diperlukan :
{xx} Belimbing buluh - 500g
{xx} Bawang merah kecil - 7 biji
{xx} Bawang putih - 5 biji
{xx} Cili padi - 15 tangkai [letak lebih jika nak pedas]
{xx} Ikan bilis kopek - 1 cawan
{xx} Minyak utk menumis
{xx} Kicap lemak manis
{xx} Garam
{xx} Gula
Cara-cara untuk membuatnya :
{**} Basuh belimbing buluh, letak sedikit garam dan rebus dalam periuk tanpa air hingga hampir kering dan berwarna hitam serta lembik.
{**} Guna api kecil dan kacau sekali sekala.
{**} Seeloknya gunakan periuk yang dah lama dan tak digunakan lagi sebab periuk tu nanti akan jadi hitam dan susah nak dibersihkan.
{**} Anggaran masa rebusan adalah lebih kurang 3 jam.
Proses utk memasak sambal:
{""} Bawang putih, bawang merah kecil, cili padi dan ikan bilis ditumbuk kasar [boleh juga guna pengisar kering atau food processor]
{""} Kemudian, tumbuk sekali belimbing buluh tersebut.
{""} Panaskan minyak di dalam kuali.
{""} Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi & kacau hingga separuh masak.
{""} Masukkan belimbing, kacau rata hingga masak.
{""} Perasakan dengan garam, gula dan sedikit kicap
Ok sudah siap Sambal Hitam Belimbing Buluh Sheila Rusly punya style, cuba jangan tak cuba ok.
EmoticonEmoticon