Rahsia Resepi Kuih Cakoi Yang Lembut Ketuk-Ketuk Ramadan, haa ini memang ramai yang suka makan kan? tapi ramai juga yang kecundang kalau cuba buat cakoi ni, ini memang kuih faveret semua kaum, terutama bangsa cina.
Kalau kita pula suka cicah dnegan kuah kacang ataupun sekaya, memang sedap lah tak hinggat punya, makan panas panas memang sedap sangat. Ok kalau nak buat, ikut step bawah ni betul betul ok.
Bahan-bahan yang diperlukan :
[!*!] 400gm tepung gandum
[!*!] 1 cawan air
[!*!] 1 sudu besar marjerin, cairkan
[!*!] 1 sudu teh garam
[!*!] 3 sudu makan gula
[!*!] 2 sudu teh yis kering
[!*!] ½ sudu teh baking soda
[!*!] 1 sudu makan susu pekat manis
[!*!] 1 biji kuning telur
[!*!] Minyak untuk menggoreng
Cara-cara membuatnya:
[!*!] Campurkan kesemua bahan kecuali tepung di dalam mangkuk. Gaul sebati.
[!*!] Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.Rehatkan doh selama 1/2 jam dan tutup dengan plastik.
[!*!] Canai doh memanjang lebih kurang 1/2 cm tebal dan 10 cm lebar membentuk empat segi.
[!*!] Potong doh lebih kurang 2 cm. Cantumkan 2 potongan bersama.
[!*!] Goreng dengan api sederhana besar hingga kuning keemasan.
[!*!] Setelah masak, bolehlah dihidang dengan kuah sambal, kauh kacang atau kaya.
Selamat mencuba..!!
EmoticonEmoticon