Tuesday, June 13, 2017

Resepi Popiah Pisang Ketuk-Ketuk Ramadan

Resepi Popiah Pisang Ketuk-Ketuk Ramadan, suka makan popiah? popiah goreng popiah basah.. semua bangsa di Malaysia memang suka sangat popiah, tapi biasa makan tak popiah pisang?

Haaa kalau tak pernah meh kali ini kita ajar pula cara buat popiah pisang yang memang sedap dan berjus ini. Jom kita terus ke bahan bahan utama.

Resepi Popiah Pisang Ketuk-Ketuk Ramadan

Bahan-bahan yang diperlukan :


[*0*] 6 biji pisang masak ~sesuai untuk menggoreng seperti pisang nangka
[*0*] 6 keping kulit popiah
[*0*] 1 sudu teh serbuk kayu manis
[*0*] 2 sudu madu
[*0*] 1 camca teh tepung jagung dan 1 besar air (bancuh untuk lekatkan kulit) ~bancuhan tepung jagung boleh juga diganti dengan putih telur
[*0*] Minyak masak untuk goreng 

Cara Penyediaan :


[*0*] Buang kulit pisang. Salutkan pisang dengan madu dan serbuk kayu manis.
[*0*] Bungkus pisang dengan kulit popiah dalam sebarang gaya anda mahu. Kemaskan bungkusan dengan pes tepung atau putih telur.
[*0*] Panaskan minyak dalam kuali. Pastikan kuantiti minyak cukup banyak untuk tenggelamkan pisang.
[*0*] Goreng popiah pisang anggaran selama 5 minit atau sehingga warna coklat keemasan.
[*0*] Angkat & toskan minyak. Siap untuk dihid@ngkan.

Selamat mencuba uolsss..!!

Kami kongsikan resepi terbaik untuk anda, selamat mencuba


EmoticonEmoticon