Wednesday, April 26, 2017

Resepi Special Mee Kolok Sarawak Ketuk Ketuk Ramadan

Siapa yang pernah melancong ke Sarawak mesti pernah rasa mee kolok kan? ya masakan istimewa yang hanya ada di Sarawak, kalau di semenanjung tak semua tempat ada. Memang sedap mee kolok ni. 

Oleh sebab tak ramai tahu cara buat mee kolok ini. Hari ini kami kongsikan Resepi Special Mee Kolok Sarawak Ketuk Ketuk Ramadan khas untuk anda. Jadi tanpa membuang masa jom kita teruskan.

Resepi Special Mee Kolok Sarawak Ketuk Ketuk Ramadan

***Bahan-bahan ini untuk hidangan utk 3 orang***

Bahan-bahan yang perlu di sediakan :


  1. 1 bungkus Mee Kolok kering - celur
  2. 3 ulas Bwg Putih - tumbuk
  3. 3 sb Sos Tiram
  4. 3 sb Kicap
  5. 3 sb Sos Cili
  6. 1 st Minyak Lenga
  7. 1 st Cili Oil
  8. 1/2 ketul Dada Ayam - cincang
  9. Garam & Lada Sulah
  10. Taburan - Daun Bwg, Bwg Goreng, Taugeh 

Bahan-bahan untuk Sos Cili:


  1. 2 bj Cili Merah
  2. 1 ulas Bwg Putih
  3. 1 bj Limau Kasturi
  4. 1 sb Sos Cili
  5. Garam, Gula

[ Blend kesemua bahan2 dgn sedikit air]

Cara-cara membuatnya :


  1. Panaskan sedikit minyak & masukkan ayam, garam & lada sulah.
  2. Angkat apabila masak & ketepikan.
  3. Tumis bwg putih dgn baki minyak tadi sehingga perang.
  4. Masukkan sos tiram, kicap, sos cili, minyak lenga, cili oil, garam & lada.
  5. Masukkan beberapa sudu air jika perlu.
  6. Tutup api sebaik sahaja mendidih dan gaulkan Mee Kolok sehingga rata.
  7. Hidangkan segera dgn ayam, bahan taburan & sos cili.
  8. Selalunya di restoren di hidangkan dgn sup kosong .

Selamat Mencuba uolsss..!!

Kami kongsikan resepi terbaik untuk anda, selamat mencuba


EmoticonEmoticon