Resepi Udang Bakar Bermadu Ketuk Ketuk Ramadan kami kongsikan khas buat anda yang sukakan makanan laut ini. Tapi kali ini lain sedikit sebab biasa kita buat masak lemak kan, kali ini kita buat bakar bermadu.
Memang sedap untuk di buat makan tengahari atau makan malam, suami mesti suka tapi pastikan tiada penyakit gaot ok, nanti susah pula kan. Tanpa membuang masa mari kita terus ke bahan bahan resepi.
Bahan-bahan ini 4-5 orang makan.
- 1/2kg udang (saiz sederhana)
- 7 biji bawang kecik #
- 5 ulas bawang putih #
- 2-3 inci halia #
- 2 sb sos tiram
- 1 sb serbuk cili
- 5 sudu makan madu (lebih pun xpe, sedap je, kalau xde madu, blh gantikan dgn gula)
- sedikit serbuk lada hitam
- sedikit garam (ikut selera lidah masing2) sedikit serbuk kunyit
Cara-cara untuk membuat bahan perap:
- Kisar bahan2 yang bertanda [#] sehingga halus (kalau rajin, tumbuk degan lesung batu, lagi sedappppp).
- Tuangkan bahan2 kisar ke dlm mangkuk besar. kemudian, tambahkan madu, sos tiram, serbuk cili, serbuk lada hitam, serbuk kunyit dan garam.
- Gaul sebati masukkan udang yg dh dicuci (saya x suka buang kulit utk buat udang bakar) ke dalam bahan2 perap dan perapkan semalaman (lg lama perap lg sedap)
- Udang sedia untuk di bakar (boleh di bakar terus atas api, boleh di balut dengan daun pisang, aluminium foil, atau daun kunyit, antara daun pisang dan daun kunyit, daun kunyit lagi sedap baunya) yum...yum...udang yang siap dibakar, sekejap saje sudah habis kan...
Selamat mencuba uolsss..!!
EmoticonEmoticon