Resepi Rahsia Sotong Sumbat Ketuk Ketuk Ramadan ini mesti ramai yang tercari-cari kan? jadi untuk tidak menghampakan uollss semua, kali ini kami bongkarkan rahsia resepi sotong sumbat yang memang enak sangat ni. Mesti cuba kalau tak cuba rugi sangat sangat.
Jadi tanpa melenghakan masa, jom kita terus ke bahan bahan resepi rahsia sotong sumbat ketuk ketuk ramadan.
Bahan-bahan yang diperlukan :
[++] ekor sotong saiz sederhana
[++] 1 biji kelapa — dapatkan 2 cawan santan pekat
[++] 3 ulas bawang putih
[++] 1 cawan beras pulut
[++] 4 keping gula nira (atau 100gram gula merah)
[++] Pencucuk lidi secukupnya
Cara Membuatnya:
[++] Bersihkan beras pulut & rendam selama 20 minit. Toskan.
[++] Bersihkan sotong dan asingkan kepalanya.
[++] Masukkan beras pulut ke dlm sotong & sematkan dgn pencucuk lidi supaya isinya tak terkeluar.
[++] Susun sotong yg telah disumbat ke dlm periuk n tuang santan.
[++] Masukkan gula nira atau gula merah dan bawang putih.
[++] Masak di atas api sederhana besar sehingga beras pulut masak n santan menjadi pekat.
[++] Tutup api, keluarkan n hidang pana-panas.
Proses yang kedua. Bahan-bahan yang diperlukan :
[==] 600 gm sotong
[==] 500 ml air
[==] 4 biji telur
[==] 2 biji bawang besar, dicincang halus
[==] 1 tangkai cili hijau, buang biji dan cincang halus
[==] 1 tangkai cili merah, buang biji dan cincang halus
[==] 1 bawang besar, dihiris bulat-bulat
[==] 4 sudu makan rempah kari ikan
[==] 2 sudu makan cili kisar
[==] 1 sudu makan kicap pekat
[==] 1 sudu teh gula
[==] 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
[==] 100 ml minyak masak
[==] Lidi pencucuk secukupnya
[==] Garam secukup rasa
Cara-cara Membuatnya:
[==] Pukul telur, separuh bawang, cili hijau, cili merah dan garam sehingga rata.
[==] Panaskan satu sudu makan minyak. Masukkan telur dan kacau hingga hancur. Angkat dan sejukkan.
[==] Sumbatkan telur ke dalam sotong. Sematkan kepalanya dengan lidi. Ketepikan.
[==] Seterusnya, panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan baki bawang dan cili hingga naik bau.
[==] Masukkan rempah kari dan cili kisar. Bila garing, masukkan air. Bila kuah hampr pekat, campurkan kicap, serbuk lada hitam, garam dan gula.
[==] Akhir sekali, masukkan pula sotong sumbat. Kacau sekali-sekala hingga sotong masak dan kuahnya pekat. Bubuh bawang besar yg dihiris bulat. Kacau hingga layu.
EmoticonEmoticon