Cara Menyediakan Mee Udang Jakarta Ketuk Ketuk Ramadan kali ini pasti marbelesss... kenapa ye? sebab mee udang memang sedap dan juga menjadi kegemaran kami semua.
Dengan mewahnya bahan-bahan mee udang ini kalau dah rasa sekali pasti nak lagi. Tak percaya mesti cuba buat... ok jangan tunggu lama-lama jom kita terus ke bahan bahan utama mee udang jakarta.
Dengan mewahnya bahan-bahan mee udang ini kalau dah rasa sekali pasti nak lagi. Tak percaya mesti cuba buat... ok jangan tunggu lama-lama jom kita terus ke bahan bahan utama mee udang jakarta.
Cara Menyediakan Mee Udang Jakarta Ketuk-Ketuk
Bahan-bahan yang diperlukan :
- 400 gram udang – saiz sederhana
- ¼ sudu teh garam
- 1.5 l air
- 200 gram mee telur kering
Bahan-bahan untuk Kuah sup :
- Air rebusan udang secukupnya
- ½ sudu teh minyak masak
- 1 ½ sudu teh garam
- 150 ml air
Bahan-bahan untuk Sos :
- 8 sudu makan lada merah kisar
- 5 sudu makan sos tomato
- 2 sudu teh halia parut
- 4 ulas bawang putih parut
- 2 sudu makan daun bawang cincang
- 1 sudu makan minyak bijan
- ½ sudu teh cuka
- 300 ml air
- 1 sudu makan jus limau nipis
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh gula pasir
Bahan-bahan Pelengkap :
- Telur rebus
- Limau nipis
- Daun bawang cincang
Cara membuatnya :
- Lumur udang dengan garam, perapkan selama 10 minit. Kemudian masukkan udang kedalam periuk bersama 1.5 liter air, didihkan dan rebus selama 10 minit Angkat dan toskan. Tapis air rebusan udang dan ketepikan sebanyak 1.2 l.
- Satukan kesemua bahan sos, masukkan dalam periuk dan masak hingga pekat, tutup api.
- Rebus mee telor dalam air mendidih sehingga lembut, angkat dan toskan. Masukkan mee ke dalam sos, kacau sampai tercampur rata.
- Siapkan mangkuk sajian, bahagikan mee sama banyak ke dalam 4 mangkuk hidangan. Curah kuah sup, tambahkan udang dan telur rebus. Sajikan segera dengan taburi daun bawang dan hirisan limau nipis bila suka.
Selamat mencuba uolsss..!!
EmoticonEmoticon