Resepi Udang Panggang Bersama Sos Lemon Ketuk-Ketuk Ramadan, ok sebelum ini kita tampilkan resepi ikan kukus, itu cara tradisi Malaysia, kali ini kita tampilkan resepi ala ala western gitu. Asyik bergoreng je udang tu kan. Kali ini kita panggang pula.
Pernah makan udang panggang? macam bbq tu... tapi kalau tak kena sos rasa macam tak cukup bahan, so kita tambah sos lemon istimewa. Ok jangn kecur air liur dulu. Kita sediakan bahan bahan dulu.
Bahan-bahan yang diperlukan :
[#*#] 500 gram - udang saiz besar , bersihkan
[#*#] Garam secukup rasa
[#*#] 10 ulas bawang putih, cincang
[#*#] 4 sudu makan jus lemon
[#*#] 2 sudu makan minyak masak
[#*#] lidi satay secukupnya
[#*#] 1 biji bawang besar, cincang
[#*#] 2 tangkai cili merah, hiris
[#*#] 1 sudu teh kicap
[#*#] beberapa helai daun salad
Cara-cara penyediaan :
[#*#] Masukkan udang di dalam mangkuk. Masukan garam, bawang putih, 1 sudu jus lemon dan minyak. Gaul rata.
[#*#] Cucuk udang pada lidi satay. Panggang bahagian demi bahagian sehingga masak. Sapukan sedikit minyak semasa memanggang.
[#*#] Untuk sos, masukan semua bahan yang tinggal ke dalam mangkuk. Gaul hingga mesra.
Sedia untuk dihidangkan. Sedap dimakan panas2. Selamat mencuba uolsss..!!
EmoticonEmoticon