Sunday, May 7, 2017

Rahsia Resepi Laksa Johor Yang Marvelous

Rahsia Resepi Laksa Johor Yang Marvelous. Assalamualaikum puan puan dan kakak kakak di rumah tu. Kali ini kita nak belanja uolsss resepi laksa johor, mudah dan sedap.. Biasa kita makan laksa penang atau laksa utara je kan. 

Rahsia Resepi Laksa Johor Yang Marvelous

Laksa Johor pun apa kurangnya, boleh tahan sedap dan menyelarakan, makan waktu panas-panas memang sedap sangat sangat. Tanpa melengahkan masa jom kita mulakan resepi laksa johor ini.

Bahan-bahan yang diperlukan :

  • 500 gram spaghetti lidi, rebus ikut arahan pada pembungkus
  • 1 biji timun, hiris memanjang seperti lidi
  • Daun kesum, dihiris halus
  • Taugeh, dicelur
  • 5 urat kacang panjang, hiri nipis
  • 2 biji telur, direbus
  • 3 tangkai lada merah dan sedikit belacan, dibuat sambal
  • Limau kasturi

Bahan-bahan untuk Kuah:

  • Sedikit minyak masak untuk menumis
  • 5 biji bawang merah, dihiris
  • 2 ulas bawang putih, dihiris
  • 1 inchi halia, dihiris
  • 1 bungkus rempah kari ikan
  • 1 mangkuk pati santan daripada sebiji kelapa
  • 1 ½ mangkuk santan cair
  • 3 batang serai, dititik
  • 1 inchi lengkuas, dititik
  • 1 hiris ikan parang, dipelah dua, dipanggang ¾ masak dan dikisar
  • 5 keping asam keping
  • 200 gram udang, direbus
  • 1 sudu makan udang kering
  •  ½ biji kelapa parut, dibuat kerisik
  • Garam secukup rasa

Cara-cara untuk penyediaan:

  • Panaskan minyak untuk menumis di dlm periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau. 
  • Masukkan rempah kari dan kacau hingga mesra. 
  • Masukkan pula pati santan, serai diikuti lengkuas. Biar sehingga kuah mendidih.
  • Masukkan isi ikan yg telah dikisar, kacau hingga mesra. 
  • Setelah mendidih masukkan santan cair dan asam keping. Biar lagi hingga mendidih dan masukkan udang, udang kering, kerisik & garam. 
  • Masak hingga kuah pekat di atas api perlahan baru diangkat.
  • Hidangkan spaghetti yg telah direbus bersama kuah & bahan2 lain.

      Ok dah siap pun resepi laksa johor yang pasti marvelous rasanya. Cuba tau jangan tak cuba.

      Kami kongsikan resepi terbaik untuk anda, selamat mencuba


      EmoticonEmoticon